Voeding tijdens een volledige triatlon

Hoe doe je dat met al die voeding op de volledige afstand?

Naast de vele felicitaties voor mijn overwinning in de Chtriman 226, kreeg ik ook enorm veel vragen over mijn voeding tijdens zo'n wedstrijd. De meest voorkomende vraag: "Hoe doe je dat met al die voeding op die lange afstand?". Via deze weg wil ik jullie graag de info verschaffen om zelf aan de slag te gaan voor je eigen wedstrijd. In dit artikel ga ik enkel aandacht hebben voor de volledige triatlon. Dus 3,8km zwemmen, 180km fietsen en 42km lopen!

Het is al lang geen geheim meer dat ik ambassadeur ben voor Etixx en mijn favoriete producten dus bij Etixx terug te vinden zijn. Heel vaak komen er toch nog vragen van welke producten ik nu juist gebruik op zo'n full distance triatlon. Het begint allemaal een paar dagen voor de wedstrijd. Tijd om je koolhydraten, zouten en vochtgehalte op pijl te krijgen. Dit doe ik door veel water te drinken en vanaf 3 dagen voor de wedstrijd drink ik elke dag 500ml Carbo-Gy deze bevat die koolhydraten om mijn reserves voor de wedstrijd aan te vullen. De Carbo-Gy bevat 13.2gr koolhydraten per 100ml en is daardoor de ideale energiedrank. Carbo-Gy is een hoog geconcentreerde koolhydratendrank die zowel koud als warm kan gedronken worden. En de rode vruchten smaak is overheerlijk. Natuurlijk kom je met de drank alleen niet ver, dit gaat samen met een koolhydraten rijk dieet de laatste dagen!

De ochtend voor de wedstrijd is zien hoe veel honger je hebt, wit brood met aardbeien confituur, pannenkoeken iets waar je jezelf goed bij voelt, maar niet te zwaar op je maag kan vallen. Een 5-tal minuten voor de wedstrijd neem ik nog een Nutritional Energy Gel met cola smaak. Klaar voor het startschot.

Na het zwemmen springen we de fiets op voor 180km fietsen. Heel belangrijk daar is dat je goed de koolhydraten uitrekent die je wil innemen per uur. Je lichaam kan wetenschappelijk zo'n 90gr koolhydraten verteren per wedstrijd uur. Ik start met een halve bar Natural Oat. Zo heb ik voor het begin van het fietsen wat vaste voeding in mijn maag en krijg ik door deze bar ook wat zouten aangevuld. Voor de rest van mijn fietsgedeelte reken ik op gels, isotone drank en water. Etixx bracht begin dit jaar een nieuwe gel op de markt die per zakje 50gr koolhydraten bevat. De Double Carb Energy Gel PRO LINE is mijn gezel tijdens het fietsen. Ik neem er 7 mee op de fiets en doe deze in een drinkfles van 700ml en vul die aan met water. Dit zodat het geheel iets vlotter door mijn drinkfles kan vloeien. Per uur drink ik dan 150ml en kom ik al aan 75gr koolhydraten. Daarnaast drink ik nog een 150ml isotone drank waarin 10gr koolhydraten zitten. Dit brengt mij op een totaal van 85gr koolhydraten per uur. Daartussen drink ik om de 20minuten een paar sloken water. Deze voorraad brengt mij een kleine 5uur ver bij het fietsen. Ga ik toch over de 5uur fietsen dan heb ik in mijn foodbox op de fiets nog een 4-tal Cola gelletjes zitten als extra.

Na het fietsen is het de beurt aan het lopen. Heel wat anders dan het uitgerekende schema van de aantal koolhydraten bij het fietsen. Tijdens het lopen neem ik om de +- 25 à 30 minuten een gelletje. Deze variëren van de Nutritional Energy Gels tot de Isotonic Drink Engery Gel. Die laatste kan je innemen zonder toevoegen van water na het nemen van de gel. Ze zijn zo drinkbaar dat je ze makkelijk kan verteren tijdens het lopen. Bij elke bevoorrading zeker water aannemen om een slok te nemen om jezelf te verfrissen. We blijven dus wel heel geconcentreerd bezig met voeding en verzorging. Rond 30 kilometer neem ik een echte laatste shot. Een Caffeine Engery Shot geeft mij die laatste mentale boost en energy opstoot om de marathon te beëindigen.

Eenmaal de finishlijn overschreden stopt het echter niet. Voor ons atleten is het belangrijk een vlot herstel te kunnen opstarten direct na de wedstrijd. Hiervoor kies ik zonder twijfel voor de Recovery Shake PRO LINE met bananensmaak. Deze shake bevat proteïnes die bijdragen tot de instandhouding & groei van spiermassa, en koolhydraten ter ondersteuning van het spierherstel na fysieke inspanningen. De perfecte keuze dus na een hele lange zware inspanning.

Alles heb ik steeds zelf bij. Op de fiets 3 flessen van 700ml waarvan dus 1 met gels, 1 met isotone drank en 1 met water en het drink systeem van Canyon die ik steeds kan bijvullen met water die altijd door de organisaties wordt aangereikt. Extra gels zitten in mijn footbox die ook op mijn fiets bevestigd is. Bij het lopen neem ik de gels mee in mijn achterzakjes die in mijn triatlonpakje gemaakt zijn. Daar kunnen vlot 6 tot 8 gels in. Water wordt opnieuw aangenomen bij de bevoorrading.

Heel wat voeding dus voor de wedstrijd, doorheen de wedstrijd en na de wedstrijd. Het vergt een goede organisatie om dit alles vlot te laten verlopen en ook dit wordt op trainingen steeds geoefend. Je weet nooit hoe je op zware inspanningen zal reageren op je voeding, maar daarvoor dienen de wedstrijdprikkels op training dan precies voor. Gouden tip is om je voeding steeds goed uit te proberen op je trainingen. Voor mij werkt de bovenstaande methode perfect, maar dit kan voor jou helemaal anders zijn. Proberen is leren in dit geval. Elke aanpassing die je ook ooit maar doet moet je getest hebben.

Zo hopelijk kan ik toch enkelen van jullie met deze beschrijvingen of tips verder helpen op je volgende wedstrijd. De afbeeldingen van de producten kan je hieronder terugvinden en worden rechtstreeks naar de site van Etixx gelinkt zodat je duidelijk kan zien welke producten het precies zijn en wat hun voedingswaarde voor jou precies kan betekenen. Wil je bestellen, aarzel dan niet om te bestellen met de code ETIXXKIM en je krijgt bij afrekenen nog eens 30% korting op je bestelling.

Alvast veel testplezier en aarzel niet om je verdere vragen door te sturen via mail, Facebook, Instagram,...