Rewiew Peaks Wetsuit
Summit

Peaks wetsuit.mp4

Inleiding

Wetsuits, elke triatleet heeft er één nodig, maar voor iedere atleet en zijn niveaus zijn er verschillende keuzes. Ik zwem ondertussen al enkele seizoenen met een Sailfish One Wetsuit, goede wetsuit voor een zwemmer met een bovengemiddeld niveau. Een topzwemmer ben ik echter niet en zal ik ook nooit worden. Een goede wetsuit kan ik dus zeker gebruiken.

Het testen zelf

Toen ik van de Peaks Wetsuit Summit hoorde, was ik enorm benieuwd. Ontworpen en gemaakt door Koen De Volder van Blue Globe Sports te Deinze hebben we een op-en-top Belgisch product om te testen. En testen is het eerste wat je moet doen voor je een wetsuit koopt. Een wetsuit kopen zonder te testen leidt gegarandeerd een miskoop. Bij Koen kan je uitgebreid testen in de zwemvijver achteraan de winkel. Een afspraak maken is natuurlijk in deze tijden een must. Via de website is dat zo gebeurd. Ook ik maakte op die manier een afspraak. Je wordt steeds vriendelijk ontvangen in de Blue Globe Sports winkel. Na wat uitleg over het ontstaan en verschillende ontwerpen van de wetsuit trok ik de wetsuit aan. Klaar om het water in te springen!

Ik dook de vijver in en trok vlot de eerste baantjes. Het moet gezegd, de wetsuit paste heel goed aan en sloot mooi af. Na enkele baantjes gezwommen te hebben, merkte ik toch wat ruimte over aan de rugzijde. “Misschien net wat te groot”, zei ik tegen Koen. We bespraken alles en keken of alles goed aangetrokken was. Toch besloten we om ook eens een small te proberen. De andere maat aangetrokken, natuurlijk alles goed gestoken onder de oksels en aan de benen. Heel belangrijk bij een wetsuit is de aansluiting met je lichaam. Hoe minder ruimte, hoe minder water het wetsuit binnen kan en hoe beter het drijfvermogen.

Na enkele baantjes in die kleinere maat getrokken te hebben, stond mijn besluit vast. Die kleinere maat past mij nog beter en sluit nog beter aan dan het eerste pak die ik testte. Het zwemmen voelt heel natuurlijk aan zonder obstructies of beperkingen. Klaar om de verschillende aspecten van de wetsuit hieronder te bespreken en een besluit te formuleren!

Pasvorm

Het aantrekken ging heel vlot. Ik nam een medium om te starten. Met mijn 1m83 en 74kg (net geen wedstrijd gewicht) in deze rare tijden, zou dat mijn maat moeten zijn. Zoals hierboven al besproken, passen is een must voor een wetsuit. Dat is bij deze niet anders. Het uitproberen voor deze review bewijst dat nog maar eens. Ik paste eerst een medium om vervolgens ook een small te passen. Beiden voelden heel goed aan, maar de small sloot net dat tikkeltje beter bij mijn lichaam aan. Dit zonder een opgesloten gevoel te hebben en zonder hinder aan de armen en de oksels. Ook bij het zwemmen moet je dat gevoel hebben. Voor mij dus een maat “S”! Wat je ook voelt is dat deze wetsuit niet zwaar weegt, wat je met andere wetsuits wel hebt omdat deze over het hele pak soms heel dik neopreen bevatten.

Drijfvermogen

Je voelt het onmiddellijk als je het water inspringt! De Peaks wetsuit heeft een heel goed drijvend vermogen. Dus zowel een beginner als een ervaren topzwemmer kunnen daar hun voordeel uithalen. Ikzelf heb van nature een iets hogere beenslag dan de meeste zwemmers, waardoor mijn drijfvermogen al behoorlijk goed is. Toch zijn het die kleine extraatjes die soms het verschil maken. Door de goeie pasvorm krijg je dat extra drijfvermogen nog meer en voelt het echt goed aan als je het water inspringt. Je heupen worden goed gelift en dat zorgt dan weer voor een vlottere zwembeweging. Door het gekozen neopreen en de plaatsing van de dikkere panelen, zorgt de wetsuit ook voor een makkelijkere kanteling bij de zwembeweging, iets wat je alleen maar voordelen en een hogere snelheid oplevert in het water.

Soepelheid

Je kon het al uit bovenstaande alinea's opmaken, maar dit pak is heel soepel. De neopreen is van topkwaliteit en sluit aan op je lichaam zoals het hoort. Zelf met een maat “S” voel ik mij niet opgesloten of geeft het mij geen verstikkend gevoel. Dit komt alleen maar door het goed gekozen neopreen. Je armen zitten goed in het pak en hebben alle mogelijkheid om te bewegen, iets wat bij andere pakken vaak niet altijd het geval is. Dit is mede door de keuze van de dikte van het neopreen op de armen en schouder. Deze is hier dunner, zo krijg je meer bewegingsvrijheid in het pak.

Glide skin

Als laatste te bespreken onderdeel komt de glide skin aan bod. Je kon al lezen dat het pak als gegoten zit en ook vlot aangetrokken kan worden. Een extra troef die het pak heeft, is de glide skin. Je kent de video’s wel: atleten die vechten met hun wetsuit om het uit te krijgen. Als toeschouwer heb je deze taferelen zeker ook al gezien in de wisselzone. Nu, ik kan jullie verzekeren dat dit volledig verleden tijd zou moeten zijn. Dat geklungel is voorbij als je voor deze wetsuit kiest! Met de “Peaks Wetsuit Summit” glijdt de wetsuit letterlijk van je af als je hem uittrekt. Dit is uiteraard een garantie op een snelle wissel tijdens je wedstrijden. Zelf uitproberen is de boodschap, want het is ongelofelijk plezant om niet te moeten worstelen met je wetsuit telkens je die moet uittrekken.

Prijs

De prijs is natuurlijk een belangrijke factor bij de keuze voor een wetsuit. Meestal geldt een simpele wet: hoe duurder, hoe beter de wetsuits. Daar hebben echter alleen topatleten iets aan. Voor de modale triatleet is een wetsuit een extra kost om dragen. Dan heb je de keuze tussen het spenderen van enkele honderden euro's tot zelfs duizend euro of meer. Een degelijke wetsuit is een investering in je sport en die kan je dus best maar duurzaam kiezen.

Wat de Peaks Wetsuit betreft, krijg je een prima balans tussen prijs en kwaliteit. Wat mijn ervaring met wetsuits betreft, betaal je snel duizend euro voor een topper. Deze wetsuit geeft echter die topkwaliteit voor een aanzienlijk lagere prijs. De Peaks Wetsuit Summit kost nieuw €650 en dat is een prijs die, gezien de kwaliteit van dit pak, zonder problemen te rechtvaardigen is. Deze wetsuit kan zonder probleem wedijveren met de beste exemplaren van Huub, Sailfish, Zone3, Aquaman... Dit zijn echt dé topmerken op de markt. Tevens krijg je er bij Koen een gegarandeerde topservice en een uitstekende uitleg bovenop. Sowieso een win-win situatie.

Besluit

Kiezen voor nieuwe producten is voor een atleet altijd afrekenen met zijn of haar gewoontes. Je laat je oude, vertrouwde uitrusting eventjes links liggen en gaat nieuwere producten testen. Die stap zetten is als atleet niet altijd makkelijk. Daarvoor is de deze coronacrisis het ideale moment om nieuwe producten uit te proberen. Echter, kiezen is soms ook verliezen, zoals het spreekwoord zegt. Hier kiezen voor de Peaks Wetsuit Summit is zonder meer een topkeuze!

Deze wetsuit is dus een aanrader voor elke zwemmer, ongeacht zijn of haar niveau. De test in de zwemvijver leverde mij een verrassende ervaring op. Deze Peaks Wetsuit Summit van Koen De Volder is een voltreffer. Vlot aan en uit, uitstekend drijfvermogen, prima balans in het water, soepel neopreen en een comfortabel gevoel! Kortom, deze wetsuit is een voltreffer, een absolute aanrader voor iedereen!