Long Course Weekend Nieuwpoort 2022

Recap Long Course Weekend Nieuwpoort 2022

Na het BK op de halve afstand het weekend voordien, liet ik mij nog 1x helemaal gaan voor we het seizoen definitief afsloten. Long Course Weekend geniet na vorig jaar opnieuw mijn voorkeur door het unieke wedstrijdconcept. 3 disciplines op 3 opeenvolgende dagen. Dit jaar waren de weersvoorspellingen ons niet gunstig gezind. Regen, wind, zon,... waren schering en inslag op deze 3 dagen. We zouden het allemaal over ons krijgen.

Vrijdagavond om 17u15 stond het eerste onderdeel op de agenda. 3,8km zwemmen in de vismijn van Nieuwpoort. Een unieke setting met een wrange bijsmaak... Ik was namelijk niet vol zelfvertrouwen in deze laatste wedstrijden, al zeker niet het zwemmen. De laatste weken kwam er van gestructureerd trainen niet veel meer in huis. Het zou dus overleven worden in mijn ogen. Ik geraakte snel in een ritme, kon hier en daar wat mensen voorbij steken of enkele voeten volgen. Het water was echter wel heel frisjes. Bij het ingaan van de 2e ronde voelde ik dit echt op mijn voorhoofd. Verder weinig last gehad daarvan, de regen viel met bakken uit de hemel op dat moment. Dus ik had snel een verklaring voor het gevoel. De hele tijd al voelde ik ook mijn maag lastig doen. Na halfweg in de 2e ronde te zijn kreeg ik een grote slot zoutwater binnen. Ik probeer die uit te spuwen, maar krijg vervolgens nog een extra slok binnen. Daar gaan we, enkele slagen later lag m'n maaginhoud in de Noordzee. Eventjes bekomen en verder zwemmen dan maar, opgeven staat namelijk niet in mijn woordenboek. Het werd afzien en zwoegen en met een heel matige zwemtijd van 1 uur en 2 minuten kwam ik uit het water. Tevreden dat ik er was, voldaan van de tijd helaas niet. Maar we gaan niet treuren. Op naar de volgende dag en genieten van de sfeer na het zwemmen en proberen opwarmen. Pasta eten en batterijen opladen voor de dag nadien.

Zaterdag stond dan de 180km fietsen op de agenda. Een prachtig parcours in min of meer omgekeerde richting van vorig jaar. Maar de setting is echt fantastisch. Het weer daar en tegen viel dik tegen. Maar Flanders Fields ontroert altijd. Vlakke aanloop, Franse heuvels na 60km en de Kemmelberg als toetje. Deze moesten we weliswaar te voet over met de triatlonfiets. Het was door het natte wegdek onmogelijk om deze op te rijden. Na de Kemmelberg lagen nog enkele plugstreets van de klassieker Gent-Wevelgem op ons te wachten. Ook deze gingen nog vlot. Nadien opnieuw een vlakkere weg, maar ware het niet dat de wind was komen opzetten. En we tevens nog een tijdrit van 3km voor de boeg hadden. Eventjes een kleine 6 minuten vechten tegen de wind en helemaal kapot gaan. Alles beetjes helpen. Na het zwemmen stond ik op een 4de plaats. Het zou dus handig zijn om met het fietsen wat plaatsen op te schuiven. Zo geschiede, ik kon na 180km fietsen en 3km tijdrijden oprukken naar een 3e plaats. Het was uiteindelijk de 3km tijdrit die meetelde voor het klassement en niet de totale 180km omdat dit door de Belgische wetgeving in een toertocht niet mag opgenomen worden. Tevens voor volledige registratie het parcours moet afgezet zijn met seingevers. Waar dit op een rit van 180km onmogelijk is. Vlot binnengekomen en genoten van opnieuw een leuke sfeer aan de aankomst. Na 5u30 in het zadel doet het dan goed om eventjes dat carbonnen ros vanonder je zitvlak te halen.

Benen goed laten herstellen en opnieuw op krachten komen voor de marathon op zondag is dan de boodschap. Na een goeie douche en wat pannenkoeken en andere recuperatiemiddelen stapje zetten in Nieuwpoort en opzoek naar krachtvoer. Lekkere pizza verorberd met vrouwtje lief. Pizza is zo één van mijn ideale voorbereidingsproducten op wedstrijddag. Ik zou het voor elke wedstrijd willen eten. En geloof me voor de marathon ging ik het echt nodig hebben. Nog meer dan het zwemmen, had ik hier enorme vraagtekens over hoe dit zou verlopen. Vorig jaar kon ik mijn doel om onder de 3u te finishen behalen. Dit jaar wou ik proberen dit te evenaren. De trainingen waren niet specifiek genoeg om een nieuw record te lopen in mijn gedachten. Proberen een constant tempo te lopen en de tempoballon van de 3u te proberen volgen was het doel.

Zondag morgen werd ik wakker met enorm goed uitgeruste benen... Jullie gaan mij echt moeten geloven wat die pizza voor raceday betreft. De benen waren ontspannen, voelden goed aan, maar ik was toch bewust van het feit dat het al een zwaar weekend was geweest. Het doel om de 3u ballon te volgen bleef. Om 10u gingen wij van start. Onmiddellijk vond ik een tempo die ik goed vond. Net onder der 4 minuten per kilometer. Ik merkte op dat de ballon van 3u achter mij bleef en ik in 5e positie liep na 1km. De 4 lopers voor mij wou ik niet volgen. Ze liepen niet echt weg van mij, maar het leek mij geen goed idee om mijn eigen tempo op te geven om een gaatje dicht te lopen. Ik bleef dus mijn eigen ritme volgen. Echter liep ik helemaal alleen en was dat direct een zware domper. Ik had gehoopt toch wat gezelschap te hebben in de eerste kilometers. Helaas stond ik er alleen voor. Af en toe bleef ik twijfelen om het gat naar voor dicht te proberen lopen, maar ik kon mezelf bedwingen. Kilometers vlogen voorbij. Telkens onder de 4 minuten grens per kilometer. Ik begoed me voor verval en maak me mentaal sterk door er elke keer een kilometer bij te tellen. Lange rechte stukken gaan vlot, na 30km kom ik bij een loper die heeft moeten lossen in het groepje vooraan. We gaan samen verder, stoppen snel om te drinken aan de bevoorrading van 34km en doen weer in vlot tempo verder. 2 mindere kilometers op kilometer 34 en 37 dit door bevoorrading en een brug met wat wind tegen. Alle andere kilometers blijven vlot gaan. In de laatste 2 kilometers merk ik dat mijn medeloper het wat lastig krijg. Ik blijf mijn tempo houden en kan naar het einde toe nog wat verdapperen terug. Opnieuw richting de 4 minuten per kilometer. De laatste kilometer is enorm genieten. Ik zie in de verte een ratje staat!!! Wat een verrassing. Ik krijg er nog een extra opstoot van adrenaline door en loop op een wolk richting de finish. De tijd die ik neerzet is in mijn ogen onverhoopt. 2u 46m en 59s. is het officiële resultaat van mijn marathon. Het zal toch niet waar zijn zeker... Pizza....

Charlotte liep om 13u de 10km. Mijn vader lachte nog de dag voordien, zorg maar dat je voor 13u binnen bent zodat je Charlotte ziet starten. Ik kon er toen nog om lachen en zij, wacht maar wat langer om mij terug te zien. Ook Charlotte kon erom lachen. Maar kijk al lachend zegt men de waarheid blijkbaar :-)

Het was opnieuw een onvergetelijk weekend en een enorme kers op mijn seizoen. In alle wedstrijden die ik dit seizoen aan de start stond, was er maar 1 die ik niet kon beëindigen door materiaalpech. Alle andere stond ik minstens in de top 5 en op het BK 70.3 kon ik mij bij de beste 25 scharen. Tevens sluit ik het seizoen af met een nieuw persoonlijk record op de marathon. Mooier kan het voor mij niet worden. Nu is het tijd voor rust en genieten. Maar dit kan natuurlijk niet zonder enkele mensen te bedanken.

Dankjewel aan mijn vrouwtje die elke wedstrijd paraat is om mij bij te staan en mij elke keer opnieuw de kracht heeft om de uitdaging aan te gaan. Bedankt aan familie om er te zijn waar nodig, opvang van de kindjes, instaan voor verblijf, ons opvangen na wedstrijd, mee gaan naar wedstrijden en hun beste support te tonen. Zonder jullie zou dit nooit lukken!!!

Bedankt aan al mijn partners die dit seizoen opnieuw onvergetelijk maakten.

Etixx Sports nutrition voor de sportnutritie
Trititan en Peaks sport van Blue Globe Sports Deinze voor de beste wedsuit en trainingsgear
Greg's Cycling service voor het telkens opnieuw in orde zetten van mijn vliegmachine
RunningMate voor het beste advies bij mijn loopschoenen
MojidBands voor het veilige gevoel op trainingen en op wedstrijden
Cuore Wheels voor de beste wielen