Kijk op het non-seizoen!

Hoe het seizoen nooit een seizoen werd/wordt!

2020, het moest en zou een mooi seizoen worden. Deze winter heb ik goed kunnen trainen. Nog nooit maakte ik zoveel loopkilometers. Dit alles met maar 1 doel voor ogen! Dit seizoen wou ik echt een gooi doen om op een volle triatlon onder die 9 uursbarrière te gaan.

Vorige jaar stelde ik - met wat hoogmoed - dat ik in Roth zo dicht mogelijk tegen de 9 uurgrens als eindtijd zou willen eindigen. Wetende dat dit in mijn 2e volledige triatlon bijna onbegonnen werk zou zijn. Niets was echter minder waar. Ik verbaasde mezelf door te eindigen met een tijd van 9 uur en 03 minuten. Hopen doe je altijd, maar als die hoop dan ook nog uitkomt... Dan ben je dankbaar voor iedereen die in dit verhaal meegaat. Door die mooie sprong in 2019 (een eerste overwinning en die eindtijd in Roth) was ik klaar om echt een stap verder te gaan.

In 2020 wou ik mij echt concentreren om die magische 9 uur grens te breken. Wat daarvoor beter moest? Alles, een perfectionist wil altijd in elk onderdeel verbeteren. Niets is perfect, maar we kunnen enkel die perfectie proberen nastreven. Zolang we er plezier in hebben en ik mij ten volle op alles en iedereen kan blijven concentreren. Ik doe dit immers niet alleen.

De grootste sprong die ik nog maken kan, zit in het lopen. Ideaal om de wintermaanden te gebruiken om die loopkilometers de hoogte in te jagen. Samen met mijn coach gingen we dit gevat aanpakken. En ik moet zeggen: het werkte perfect. Nog nooit legde ik in de wintermaanden meer loopkilometers af. Dit zonder enige vorm van vermoeidheid, blessures en telkens met veel plezier. Het lopen was altijd een onderdeel waar ik sterker kon worden, dit ging en gaat nog steeds de goede kant op. Ik loop GRAAG!!! Trainingen liepen vlot in de winter, eveneens de zwem- en fietstrainingen. Maar dan plots!

Stap voor stap zie je de doelen die je stelde als sneeuw voor de zon wegsmelten! Letterlijk en figuurlijk, want sinds deze lockdown hebben we al prachtige dagen gehad om te trainen. Dat maakt het niet minder makkelijk, je voelt je goed en traint vlot. Maar dit met steeds minder doelen voor ogen. Je probeert gemotiveerd te blijven, maar weet dat je steeds meer en meer traint voor iets waar je geen zekerheid meer over hebt. Moeilijk, maar ik heb de knop kunnen omdraaien. Doelen zijn ver weg, maar niet weg! Is het niet meer in 2020, dan zeker in 2021 of 2022! Doel voor dit jaar? Eerst en vooral gezond blijven en sterker worden. Daar hebben we tijd voor nu. Sterker worden in elke zin van het woord. Fysiek en mentaal, want triatlon is niet alleen een fysieke sport, maar evenzeer een mentale sport. Na 3,8km zwemmen, 180km fietsen leg je die laatste 42,2km marathon niet alleen fysiek af. Je tart echter elke grens van je fysieke en mentale conditie! Zet je door of geef je op? Opgeven staat echter niet in mijn woordenboek, dus wij doen door, met steeds die doelen voor ogen. Sterker worden en klaar zijn voor de volgende stap.

Looptrainingen en fietstrainingen krijgen nu wel allemaal een andere insteek. Hoe prikkel je dan jezelf? Zwift, doelen onderweg, gemiddeldes opdrijven, virtuele races, gewoon genieten, alles is goed om jezelf te motiveren. Daag je uit!!! Schema's volg ik voorlopig niet meer, die zouden nu niet vol te houden zijn voor mezelf. Waarom? Een schema maak je op met een gericht doel. Die gerichte doelen vallen dit seizoen eventjes weg. De doelen die ik nu stel en heb, hoeven voor mij geen schema. Mezelf sterker voelen en maken door te doen wat je graag doet, zorgt voor mentale rust. Die rust heb ik nodig om er te staan wanneer dat nodig is. Toch blijf ik gecontroleerd bezig. Ik doe waar ik zin in heb, met de nodige prikkels en afwisseling tussen intensieve en rustige duur! We vallen niet in slaap, want...

Verwacht het onverwachte en geef niet op, train, sport, geniet en doe vooral waar je zin in hebt. Sterker worden is nu mijn doel, daarvoor is genieten het kernonderdeel! Maar wie weet valt er dit seizoen toch nog een verrassing uit de bus en dan zijn we klaar om die uitdaging met volle goesting aan te gaan en te knallen!

Hou jullie goed en gezond!