Halve van Lievegem 2023

Eerste wedstrijd van 2023 was direct een goeie test!

Na de ploegentriatlon in Viersel een weekje eerder, was het zondag tijd voor een echte test op de halve triatlon van Lievegem. Een vlak parcours met lange kanaalwegen en ook in het lopen een vlak parcours. Tijd om de benen eens te laten spreken.

Ambities had ik mij niet echt opgelegd. Het deelnemers veld oogde sterk en veel jong geweld. Het deed mij realistisch hopen op een top 15-plaats. Bij het afhalen van de wedstrijdnummer, sloeg die hoop direct om in toch een gezonde ambitie. Ik kreeg op alfabetische volgorde nummer 8. Tja, beat your bibnumber they say! Wat zou top 8 toch onverhoopt zijn dacht ik dan, maar uitgaan van eigen sterkte en genieten van de wedstrijd bleven het doel. Maar het prikkelde mij dus wel wat extra.

Op naar de start en het zwemmen dan. 15,9°C was het water, maar met wat inspanning, was dit een heel aangename temperatuur. Tevens was de zon komen opzetten en konden we het zwemonderdeel goed afwerken. 1900 meter(Garmin gaf 2089m aan) zwemmen en na 28 minuten het water uit. Goed voor een 13e zwemtijd en als 12 uit het water van de fastwave waarin ik startte. Beter dan verhoop en dit gaf direct een goed gevoel voor het vervolg van de wedstrijd. Tijd om mijn nieuw machine te testen in het fietsonderdeel. 

Snel kon ik enkele plaatsen opschuiven in de eerste ronde. Raapte enkele snellere zwemmers op en kon aansluiten bij de top 4. 2e ronde wat gas terugnemen om in de volgende ronde af en toe proberen het tempo te verhogen en een gaatje te slaan. Daarvoor was ik echter niet sterk genoeg. De wind was ondertussen al wat steviger komen opzetten. Maar goed alles onder controle houden en zorgen dat we nog wat extra overhouden voor de afsluitende halve marathon. In de laatste ronde wat gas teruggenomen om ons klaar te stomen voor het afsluitende looponderdeel. We kwamen met een 3-tal binnen op een 5e, 6e en 7e plaats. Vlot wisselen en als 6e aan het looponderdeel kunnen beginnen. 

Tempo onder de 4'/km houden was mijn ambitie. Dat ging vlot voor het eerste deel van de halve marathon, maar in de 3e ronde kwam de wind wat steviger opzetten langs het kanaal. Ik moest het tempo met wat seconden laten zakken en liep ondertussen op een 8e plaats. De jonge mannen voor mij waren duidelijk sneller in het looponderdeel. In de laatste ronde kwam ik terug aansluiten bij Joachim Wera het nummer 7 in de wedstrijd. Samen konden we terug op tempo komen, maar het beste was er toen af. In de laatste kilometer moest ik Joachim terug laten gaan. 

Top 8 dus en heel tevreden binnen kunnen lopen. Genoten van het afzien en de vele support langs de weg. Support van familie en het gezin doen zoveel deugd. Bedankt aan mijn vrouwtje en dochters voor de support op hun moederdag. Maar ook aan mijn ouders die de hele dag paraat waren om te supporteren. Nu terug in de trainingsmodus en focus op Challenge Geraardsbergen volgende maand!