Chtriman Gravelines 2023

Chtriman 2023 raceverslag

De Chtriman, het is mijn race wel. Na 2 overwinningen op rij, kon ik eigenlijk niet beter meer doen. Een derde overwinning zou natuurlijk fantastisch zijn. Voorbereiding liep dit jaar niet altijd zoals ik het zou willen. Hooikoorts, soms eens een training overslaan,... De laatste weken ook minder aan zwemmen toegekomen. The little mindfucks kwamen vaak opspelen. Een 3e maal winnen had ik mij ook niet direct als ultieme doel gesteld voor deze wedstrijd. Ik had graag ooit eens een marathon gelopen onder de 3u op een full distance. Dat was zowat het doel die ik mij stelde voor deze wedstrijd. Als dat lukte, dan zou ik ook niet ver van de overwinning eindigen. 

In de weken vooraf toch maar eens het deelnemers veld overlopen. En daar stonden dit jaar hele stevige kandidaten tussen. Arne Devlieger, winnaar van de halve Chtriman en ook Anoine Perche. Ook hij kon de halve afstand van Gravelines al op zijn naam schrijven. Tevens haalden beide atleten ook al heel mooie resultaten op de volledige afstand. Maar ook Tom Mets stond op de lijst. Direct was mij favoriet gekend. Evenals Dirk Wijnalda, een Nederlandse ex-prof triatleet kwam in aanmerking! Het zou een leuke wedstrijd worden en ik keek er naar uit mij met hen te meten en zien waar ik kon uitkomen. Wetende dat er ook altijd wel enkele onbekenden met talent aan de start staan.

Om 7u ging het startschot af. Direct kon ik mijn tempo vinden. 2 atleten schoten er als een speedboot vandoor. Die volgen was geen optie. Ik zwom mijn eigen tempo en kwam na enkele 100den meters samen met Antoine Perche als 2e groepje door. Ik volgende in de voeten en kon zo na 56 minuten uit het water komen. De laatste 200m had ik Antoine moeten laten gaan. Als 4e uit het water komen na 56 minuten was voor mij dan ook helemaal volgens verwachtingen. 

Door een vlotte wissel, kwam ik bijna op het wiel van Antoine. Maar de ex-wielrenner begon dan aan zijn inhaaltocht. Ik voelde direct dat ik hem niets moest volgen en probeerde mijn eigen tempo te volgen. Het lukte goed, ik fietste met een goed gevoel rond. Zo'n gevoel dat ik nog overschot had voor deze lange dag. Na 1 ronde kwam ik op +- 3 minuten door van de leiders. Ik was ondertussen opgeschoven naar een 3e plaats. Ik bleef mijn voedingsplan goed opvolgen. Nam genoeg water en zout binnen en speelde ook de gels vlot naar binnen. Bij de 2e passage op de Casselberg, had ik een achterstand van 4'30 op de leiders. Er was nog niets verloren. Ik kon na Cassel in de afdaling opnieuw goed herstellen. Maar na 140km kreeg ik plots een klopje van de hamer. Het was licht bergop en de wind stond pal in het aangezicht. Helemaal alleen, zonder richtpunten. Op 10km tijd verloor ik nog eens 3minuten extra. Na 150km kon ik enigszins hersteld terug op tempo komen en klokte ik als 3e en na 4u46 het fietsen af. 

Loopschoenen aan en proberen niet te voorbarig te starten. Maar eenmaal ik vertrokken was, voelde ik dat er niet veel meer in de benen zat. Ik kon niet het vooropgestelde tempo halen die ik wou. Ik behoede mij dan van een grote terugval en koos voor een rustiger tempo dan voorzien. Ik hoorde dat ik meer dan 10 minuten had op de 4e. Het deed mij rekenen hoeveel ik mocht verliezen als er goede lopers achter mij zouden zitten. En goede lopers zater er wel achter mij. Dirk Wijnalda, eerder vernoemd liep een dijk van een marathon en kwam 2'30 seconden na mij binnen. Het was dus nodig om goed te rekenen en af en toe mijn momenten te kiezen om toch wat tempo op te drijven. Zo kon ik na 9u02 toch mijn 3e plaats binnenhalen. Niet mijn verhoopte marathon onder de 3u, maar soms is een plaats meer waard dan een tijd. Zo kon ik in mijn derde editie opnieuw mee het podium op. 3e algemeen en 2e in de senior categorie. Samen met partner in crime Jan De Clercq het podium delen. Iets waar we voor de wedstrijd nog over stonden te grappen is gewoon gelukt! Proficiat man met je knappe race!

Ik kijk enorm tevreden terug. Ik gaf alles, maar meer zat er niet in. De vorm was goed, maar uiteindelijk niet voldoende om echt mee te spelen voor de overwinning. Na 3 edities telkens het podium mogen halen op deze wedstrijd, is iets waar ik in de verste verte niet aan durven denken had. Waarvan 2x met de overwinning gaan lopen nog veel minder. Het was een onvergetelijk avontuur.  Hoe meer ik er over nadenk hoe meer ik ervan geniet. 

Zo'n resultaten haal je niet op je eentje binnen. Ik prijs mij enorm gelukkig met de steun en de support die ik krijg van familie, vrienden en kennissen. Mijn partners die mij voorzien van het beste materiaal en iedereen die bijdraagt tot deze resultaten. Het plaatje moet samenvallen en dat heeft het telkens gedaan. Ik ben dankbaar voor wat ik mag ervaren en hoop hen nog vele mooie momenten te bezorgen! 

Speciale dankjewel aan mijn vrouw en kinderen die mij telkens moeten missen als papa weer een gaat trainen. Jullie onvoorwaardelijke steun is een enorme duw in mijn rug voor deze resultaten. De overgave van mijn vrouw tijdens de wedstrijd geeft mij extra energie om telkens door te zetten. Jullie zien haar vaak genoeg meelopen op de beelden. Wat een topmadam! 

Ook mijn ouders en schoonouders die regelmatig inspringen voor de opvang van de kinderen tijdens mijn langere trainingen! Zonder jullie zou dit alles niet mogelijk zijn! 

Dankjewel!